Hvor viktig er SoMe tall for din bedrift?

Under #SOMED2018, Social Media Days 2018, langet Astrid Valen-Utvid ut om besettelsen bedrifter har for ROI (return of investment) og andre målinger av digitale plattformer. Så da kommer spørsmålet; teller alt som kan telles, og kan alt som teller telles?

Opp gjennom årene har plattformene du bruker for å markedsføre din bedrift endret algoritme. Er det da nødvendig for deg å ha en dyp forståelse for algoritmen og evnen til å lure deg rundt for å nå flest mulig brukere av plattformen? Nei, selvsagt ikke. Den typiske norske bedriften består av 1-15 personer. Å nå frem til «alle» på sosiale medier har ingen hensikt. Å nå de som vil bli lojale og engasjerte følgere og kunder har derimot en hensikt – all hensikt, og det er der fokuset skal ligge.

Det er enkelt å tenke jo fler jo bedre. Eksempelvis i antall likerklikk, men antallet samsvarer ikke med avkastningen din eller bevisstheten rundt firmaet ditt, siden mange av disse kan være fra likegyldige brukere. Derfor skal du fokusere på kvalitet blant følgerne dine, og ikke kvantitet.
I denne sammenhengen kan du tenke på Pareto prinsippet, eller 80/20 regelen som det ofte kalles. Enkelt forklart kan 20% av følgerne dine i sosiale medier stå for 80% av engasjementet. Du kan lese mer om Pareto prinsippet iht. digital markedsføring her.

Ekte og likegyldige følgere

Om mine råd mot å utelukkende jakte på følgere og likerklikk ikke er relevant for deg og det som appellerer for deg er det stikk motsatte av hva jeg sier så må du huske at ved aggressiv markedsføring og en evig jakt på mange (og likegyldige) følgere kan firmakontoen din i verste fall bli lukket av plattformen. Det er mange før deg, og det vil være mange etter deg, som går for en aggressiv taktikk med «tagg dine venner!», «del!» og «kommenter her!» hvor plattformer som Instagram og Facebook har sett seg nødt til å gjøre om på algoritmen slik at brukeren, som du ønsker å nå, ikke drukner i aggressiv markedsføring.
Jeg anbefaler deg heller å la bedriftsprofilen din vokse organisk ved hjelp av kontinuerlig kvalitetsinnhold og med brukere som ønsker å følge akkurat din bedrift.

Se bort fra ROI

ROI er ikke alltid det viktigste. Det kan være vanskelig å kalkulere ROI og om det er gjort kommer det en ny utfordring; har det egentlig noe å si?

«Kundene, forbrukerne og målgruppa driter jo i din ROI. De er opptatt av sin egen tid, og å få noe igjen for den tiden de bruker» – Astrid Valen-Utvik

Likevel finnes det en god indikator på om du er på rett vei: ønsker følgerne dine å kommunisere med deg? Dette er hva som kan skille ekte følgere fra likegyldige følgere.

Her er det noen tall du kan følge med på:

  • Kommentarer: hvor mange kommentarer får de forskjellige innleggene dine som er relevant for produktet/tjenesten/budskapet du ønsker å nå ut med?
  • Likerklikk: likerklikk i forhold til antall følgere kan vise til hvor mange engasjerte følgere du har.
  • Delinger: antall delinger i forhold til antall følgere.

Jo bedre disse tallene er dess høyere er verdien du får av dine plattformer på sosiale medier. Så teller alt som kan telles, og kan alt som teller telles? Svaret er nei. Enkelt og greit.

Lykke til!

Se Astrid Valen-Utvik sitt fordrag fra #SOMED2018 her.

Kilder:
https://www.forbes.com/sites/jaysondemers/2014/10/20/quality-over-quantity-the-overblown-importance-of-likes-and-followers/#77aa8e574d44
https://www.medier24.no/artikler/astrid-valen-utvik-er-lei-av-malinger-roi-mas-og-dommedags-profetier-om-facebook-feeden-etterlyser-visjoner-verdier-og-magefolelse/427147
https://www.forbes.com/sites/davelavinsky/2014/01/20/pareto-principle-how-to-use-it-to-dramatically-grow-your-business/#7950a3523901

8 thoughts on “Hvor viktig er SoMe tall for din bedrift?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s